Sic itur per asperam, ad astra.
Göröngyös úton jutunk el a a csillagokig.

2011. január 3., hétfő

/Varga Attila amatőrcsillagász honlapjáról/


2011. január 4.
Részleges napfogyatkozás Európa északi részén 86%-os maximális fázissal. Hazánkban 71%-os napfogyatkozás a reggeli órákban, 08:26 körül.


A teljes napfogyatkozások közül azokat soroltuk fel, melyek teljességi sávja 5000 km-nél közelebb húzódik hazánkhoz. Ilyenkor elutazhatunk Európa, Észak-Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia közelebb eső helyeire. Megadjuk hazánk és a teljesség sávja közti távolságot, a legközelebbi országot, amely egy-egy napfogyatkozás-expedíció célja lehet. A gyűrűs napfogyatkozások már valamivel kevésbé látványosak. Közülük csak a 3000 km-nél közelebb elhaladó jelenségeket soroltuk fel. Expedíciók ilyenkor is indulhatnak.


A részleges napfogyatkozások látványáért nem érdemes utazni, ezek közül csak a hazánkból is láthatók kerültek jegyzékünkbe. A jelenség közepének idejét és a maximális fázist adtuk meg hazánk közepére. Az ország különféle részein ezek kismértékben változhatnak.

A holdfogyatkozások közül csak a teljes árnyékban lejátszódó teljes fogyatkozásokat említjük, amelyek hazánkból is megfigyelhetők. Jeleztük a teljesség kezdetét, végét, tartamát és fázisát. A részleges vagy a félárnyékos holdfogyatkozásokat nem soroltuk fel, mivel ezek kevésbé látványosak.

Szerepelnek még a Merkúr-átvonulások a Nap előtt és a még szebb és ritkább Vénusz-átvonulások. A Földünkről látható valamennyi ilyen jelenséget felsoroljuk, megjegyezve, hogy hazánkból ebből mennyi látszik. Bolygóészlelők számára fontosak a nagy Mars oppozíciók, amikor több hónapig igen nagy a Mars látszó átmérője (az azt megelőző és követő oppozíciók is még jónak mondhatók). Ritka és érdekes az éléről látszó Szaturnusz gyűrűrendszere is.

A napaktivitás maximumát egyrészt a Nap (és a sarkifények) észlelőinek kedvéért jeleztük, másrészt ezzel segítséget adunk a teljes napfogyatkozásoknál a napkorona alakjának előrejelzéséhez. A tényleges napfoltmaximumok 1-2 évvel is eltérhetnek.

Bolygónak bolygó általi fedése nem lesz ebben az időszakban, de a szabadszemes bolygók szoros együttállásait felsoroltuk (leglátványosabb a Vénusz és Jupiter páros). Bolygóhármasok együttállása is szép fotótéma lesz. Szerepelnek a Hold bolygófedései, de a csillagfedések nem. Nyilván lesz alkalmunk több nagy meteorzápor megfigyelésére is. Ezen látványosságok közül ma csak a 33 évente erős Leonida-rajt tudjuk előrejelezni.

Összállította: Keszthelyi Sándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése