Sic itur per asperam, ad astra.
Göröngyös úton jutunk el a a csillagokig.

2011. január 3., hétfő

A nyugati okkultizmus atyja, Agrippa von Nettesheim


Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim (Köln, 1486. szeptember 14. – Grenoble vagy Lyon, 1534 v. 1535) okkult német író, alkimista, csillagász.




A nyugati okkultizmus atyja, Agrippa von Nettesheim is leírja a holdházakat; azt mondja, az indiai bölcsektől tudja, milyen tulajdonságaik vagy hatásaik vannak

Agrippa valószínűleg arab könyveket tanulmányozott, mert nála a holdházaknak ilyen neveik vannak: Al-Nath, Al-Bothaim, Al-Thorai, Al-Debaran, Al-Hanna, Al-Obra és így tovább. Arab nyelven az "al" megfelel a névelőnek, ott rejlik az alkímia, algebra vagy alkohol szavakban is. Agrippa azonban különös fordításokat ad a nevekről. Azt mondja, Al-Nath jelentése kos-szarv, amikor a Hold ebben a házban tartózkodik, utazásokat és viszályt okoz. Al-Bothaim a kos hasát jelenti, a kincskeresőket segíti. Al-Zarpha az oroszlán farka, kedvez a vetésnek és az aratásnak, de a hajókat elsüllyeszti. Al-Latha a skorpió farka, különösen várostromoknál hasznos - bár azt nem tudjuk meg, hogy a támadóknak jó-e, vagy a védekezőknek. Amikor a Hold az Al-Pharg jelben jár, könnyen le lehet rombolni a börtönöket, és így tovább.

Agrippa mindent összeírt, amit a maga korában a varázslásról tudtak, még a Holddal kapcsolatos babonákat is. Ezek közül talán az a legfontosabb, hogy az újhold megpillantásakor rögtön számoljuk meg a pénzünket, és közben mondjuk ki hangosan: fehér nyulak. Ez a legjobb módszer ahhoz, hogy a következő négy hétre odavonzzuk magunkhoz a szerencsét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése