Sic itur per asperam, ad astra.
Göröngyös úton jutunk el a a csillagokig.

2012. május 13., vasárnap

Pierre-Auguste Renoir idézetek

Pierre-Auguste Renoir
francia festő



"Manapság mindent meg akarnak magyarázni és le akarnak írni. De ha mindezt mégis meg lehetne magyarázni és le lehetne írni, a festészet nem lenne művészet."
***
"Olykor egy evezőcsapással jobbra vagy balra kanyarodhatsz, de mindig csak az ár iránt."
***
"Amíg hullanak a könnyek, addig nem értük el a fájdalom tetőpontját, csak ha majd újra mosolygunk, akkor válik a fájdalom legyőzhetetlenné és végtelenné."
***
"A nők semmiben sem kételkednek; ha velük vagy, a világ hihetetlenül egyszerű. Mindent a maga helyére tesznek, valódi jelentősége szerint osztályoznak. Igen jól tudják, hogy az ő nagymosásuk olyan fontos, mint a német császárság megalapítása. Velük biztonságos az élet."
***
"Kezdek megtanulni festeni. Több, mint 50 évre volt szükségem, hogy eljussak idáig, bár a tökéletességtől még mindig messze vagyok." (Renoir)
***
Renoir mondta, két évi tolószék után az orvosnak:

"Köszönöm, doktor úr. Maga csakugyan remekül ért a mesterségéhez! Mégis lemondok a járásról, annyira össze kellene szednem hozzá minden erőmet, hogy a festésre semmi sem maradna. Márpedig - teszi hozzá, miközben visszük a karosszékbe, örökre - festeni jobban szeretek, mint járni."
***
"Ó barátaim, hamarosan meghalok, de azt hiszem az előbb megfestettem életem legjobb képét... Nem, ez még nem az..."
***
"Feltöltöm magam napfénnyel. Néhány sugár itt marad majd a szememben."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése